/
BACK


Mette Rasmussen NISSEGRÅD

03.05-19.05.19


"Åh… åååååååååh! Jammer! Klage! Jeg lod mig forføje, og erindringen om mit væsen lod I afhænde til en fortælling, et eventyr om smørklat og løjer! Jeg er ikke eventyr, jeg er sandhed! Jeg vil lade min røst runge som et ekko gennem århundreder fra den kakkelovnsåbning, jeg sidder i! Her er varmt og godt, Lundbye blunder endnu hen, men… Lad mig finde styrken i globen i mit bryst, lad mig kravle ud af denne maniodepressive krybekælder! Jeg… Jeg vil ikke græde mere!"

Trisk, trask. Trisk, trask. Trisk, trask. Trisk… trask. Trisk, trask. Trisk, trask. Klomp. Klomp. Klomp!

Træskomaleren var et fynsk kalkmaleriværksted aktivt i perioden cirka 1470-1513. Med en hurtig streg ridsede de motiver ind i det knapt tørre pudslag for derefter at farvegive dem. Kalkmaleriværkstedet signerede sig med det profane motiv: en spids træsko - deraf navnet.

Man ved meget lidt, nærmest intet, om hvem Træskomaleren var, man ved bare, at de eksisterede og malede. Derfor besidder jeg den stærke tro, at Træskomaleren var en dæmonisk nissehær, der i en fælles selvinduceret psykose malede som GALE, bispestave, rosetter, vrængemasker, vårtræer, sære dyr, bomærker. Primitivt, slyngende, febrilsk.


Mette Rasmussen er født i 1993 og er studerende på Det Fynske Kunstakademi. Mette er nissolog og undersøger nissens natur gennem diverse medier, bl.a. billedskæring, papmaché, tegning og grafik.

metterasmussen.com


Mette Rasmussen is born in 1993 and is currently a student at Funen Art Academy. Mette is a Nissologist and studies the nature of the nisse (gnome) through various mediums, such as wood carving, papier maché, drawing, and printmaking.

Photo: Jesper Nørbæk